.

fredag 8. juni 2007

Friidrett eller fotball?

Fotball tar over, helt enkelt en stor eksplosjon med masse fotballer med tilbehør. Det er skummelt å tenke på, helt fra barna er små blir de tatt med ut til parken eller stranden for å spille fotball. Fotball! Hvorfor ikke friidrett, eller håndball, eller tennis!!
Her er fotballens historie:

"Fotball stammer opprinnelig fra England, der man på midten av 1800-tallet prøvde å standardisere reglene for de mange forskjellige typene fotball som ble spilt ved de offentlige skolene. Det første utkastet til regler som kan sammenlignes med dagens regler, ble laget ved Trinity-universitetet i Cambrigde i 1848. Disse reglene ble imidlertid ikke tatt inn i varmen sånn uten videre, da rivaliserende og/eller reviderte forslag straks ble utgitt.
Anstrengelsene forbundet med å innføre et standardisert sett med regler førte imidlertid til opprettelsen av The Football Association (FA) i 1863, som hadde sitt første møte om kvelden den 26. oktober 1863 i London. I perioden fra oktober til desember dette året møttes representantene fem ganger, og de ble til slutt enige om et utvidet sett med regler.
I dag blir reglene bestemt av International Football Association Board (IFAB)..."

Så den som sier at fotball er den eldste sporten i verden har feil og ikke minst de som tror at fotball er den mest krevende sporten har også feil!
Siden jeg har hatt lenge veldig lyst til å ha en liten "friidrettens" historie for de folkene som tror at det er bare å kaste et spyd eller å kaste noe man heller ikke gjør- man støter en kule. Hoppe over en stang eller bare løpe, det krever trening, teknikk, tid, smidighet, styrke, blod, svett og tårer!:

"Friidrett er en samling ulike øvelser som i hovedtrekk består av hopp, løp og kast og Det var friidrett det ble konkurrert i under de første antikke olympiske leker 776 f.Kr.. Friidrett har siden utgjort ryggraden i de olympiske leker. Kvinner deltok for første gang i friidrett i olympiske leker i 1928 i Amsterdam.
I dag blir friidrett vanligvis arrangert på en 400 meter lang bane, der de fleste løpsøvelsene blir arrangert. Kast- og hoppøvelsene avvikles vanligvis på området innenfor løpebanen.
Det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF (International Association of Athletics Federations, ble grunnlagt i 1912 ved en kongress i Stockholm. Det er IAAF som arrangerer VM i friidrett, første gang i 1983 i Helsinki. Norsk friidrett er organisert i Norges Fri-idrettsforbund (NFIF)."

Siden jeg driver med spydkast kan jeg fortelle litt mer om det:

"Spydkast er en øvelse i friidrett. Øvelsen går ut på å kaste et spyd, vanligvis lagd av aluminium eller karbon, så langt som mulig, uten å tråkke over den hvite linjen i enden av tilløpet. Spydkast var en av de opprinnelige olympiske øvelsene. I de moderne olympiske leker kom spydkast på øvelsesprogrammet i 1906 (for kvinner i 1932). Spydet skal være 800 gram tungt og omkring 2,65 meter langt. For kvinner er målene 600 gram og 2,25 meter. Størrelsen og formen på spydet er endret mange ganger, fordi det har vært nødvendig å redusere lengden på kastet, og for å få renere nedslag og færre døde kast. Spydkast har vært olympisk øvelse for herrer siden 1908 i London og fra 1932 i Los Angeles for damer. Spyd inngår også som øvelse i herrenes tikamp og damenes sjukamp."

Så,- Friidrett eller fotball?
utdrag fra Wikipedia.

Etiketter: , ,

6 Comments:

  • At 8. juni 2007 kl. 20:59, Anonymous Anonym said…

    det sies jo at fotball er for pingler... jeg går for friidrett!

     
  • At 9. juni 2007 kl. 14:22, Blogger Ruterknekt said…

    Jeg hadde valgt friidrett over fotball any day :)

     
  • At 9. juni 2007 kl. 14:39, Anonymous Anonym said…

    fotball er greit.. Men de skryter så mye, så jeg går for friidrett jeg å!

     
  • At 9. juni 2007 kl. 20:16, Anonymous Anonym said…

    Egentlig så ville jeg ikke valgt noen av delene jeg da... Tror jeg ville ha gått for biccia hvis det var et alternativ. Men hvis ikke må jeg nesten si fotball. Og før du blir lettere irritert på meg, sender meg hatmail, oppretter en egen hjemmeside som heter noe lignende disshelle.com, og sender leiemordere, torpedoer og det som verre er etter meg; det er fordi fotball er simpelt og lagsport. Så det så.

     
  • At 9. juni 2007 kl. 20:17, Anonymous Anonym said…

    det skulle selvfølgeig stå boccia, ikke biccia=P

     
  • At 9. juni 2007 kl. 21:25, Blogger Trine Elisabeth said…

    anonym1; Det gjør det!:) er egentlig ganske enig..

    mads: Elsk på deg!<3

    anonym2; godt poeng. men friidretts folk kan også skryte seg opp i skyene

    helle: lagsport er greit, men det er så lett å gjemme seg eller lene seg på andre spillere. Det er dumt.
    Forvent et trusselbrev(A)

     

Legg inn en kommentar

<< Home